SAĞLIK GÖZETİMİ VE MESLEK HASTALIKLARI ile ilgili soru bankası

         

SAĞLIK GÖZETİMİ VE MESLEK HASTALIKLARI ile ilgili soru bankası 

 

Soru 1

Aşağıdakilerden hangisi meslek hastalıları risk çeşitlerinden birisi değildir?

a-Biyolojik risk

b-Ergonomik risk

c-Trafik riski

d-Mekanik risk

 

Cevap c

 

Soru-2

Aşağıdakilerden hangisi İş Sağlığı ve Güvenliğinde günümüze kadar yapılan çalışmalarından birisi değildir?

a- Sağlık bakım giderlerinin azaldığı,

b- Çalışanın moral ve üretkenliğinin arttığı,

c-  Sağlık risklerinin azaldığı

d-Kazaların giderek artması

 

Cevap d

 

Soru-3

Aşağıdakilerden hangisi çalışanın sağlığının değerlendirme unsurlarından biridir?

a-Çalışanın işe girişte periyodik muayenelerinin yapılması.

b-Kazalardan çalışanların sorumlu tutulması.

c-Personele yeterli KKD verilmesi

d-Makinelerin bakımlarının yapılması.

 

Cevap a

 

Soru-4

Çalışmada İş Çevresinin değerlendirilmesindeki amaç nedir?

a-Kaygan zeminlerin giderilmesi

b-Forklift yollarının belirlenmesi

c-Giriş çıkışların belirlenmesi

d-Var olan ve olası tehlikelerin belirlenmesi

 

Cevap d

 

Soru-5

İkincil korumada amaç nedir?

a-Sağlığı geliştirme

b-Hastalıkların önlenmesi

c-Risk analizi yapmak

d-Eksersiz ve fitnes

 

Cevap b

 

Soru-6

Aşağıdakilerden hangisi sağlık taramalarının dışında kalır?

a-Fiziksel muayeneler
b-Çevresel ve ergonomik taramalar
c-Riskli bireylerin periyodik taramaları

d-Makine kontrolü

 

Cevap d

 

Soru-7

“Mesleki enfeksiyon (hastalık yapan mikrop) hastalıklarından korunmada başta vücuttaki açık yaralar iyi kontrol edilmeli, yaralanmalarda …….. aşısı yaptırılmalıdır” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

 

a. Tetanoz

 

 

b. Verem

 

c. Çiçek

 

d. Kuduz

Cevap a

 

Soru-8

Aşağıdakilerden hangisi meslek hastalıklarına neden olan gaz ve buharlardan değildir?

 

 

a. Primer Tahriş Ediciler

 

 

b. Boğucu Gazlar

 

c. İritan (tahriş edici) Gazlar

 

d. Sistemik Zehirli Gazlar

Cevap a

 

Soru-9

Aşağıdakilerden hangisi pamuk tozlarıyla meydana gelen bir meslek hastalığıdır?

 

a. Asbestoz

 

b. Bisinoz

 

 

c. silikosis

 

d. Talkos

Cevap b

 

Soru-10

Sağlığa zararlarından bahsedilen çözücüler aynı zamanda ateş alma ve patlama tehlikelerinin de kaynağı olarak görülebilir. Zira yanıcı sıvı olan …….., küçük bir kıvılcım ile patlamaya neden olabilir?

 

a. Formaldehit

 

b. Solventler

 

 

c. Hidrojensülfür

 

d. Alifatik alkoller

Cevap b

 

Soru-11

Aşağıdakilerden hangisi 11.1.1974 tarihli 14765 no’lu Resmi Gazete’de yayımlanan işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü madde – 79’a göre, titreşim (vibrasyon) yapan aletlerle yapılan çalışmalarda alınacak özel tedbirlerden değildir?

 

a. Kemik,eklem ve damar sistemleri ile ilgili bir hastalığı veya arızası görülenler,çalıştıkları işlerden ayrılacaklar,kontrol ve tedavi altına alınacaklardır

 

b. Titreşim yapan aletlerle çalışan işçilerin,periyodik olarak,sağlık muayeneleri yapılacaktır

 

c. Titreşim yapan aletlerle çalışacak işçilerin,işe alınırken,genel sağlık muayeneleri yapılacak

 

d. Bu gibi işlerde çalışanların,vücut temizliğine ve yemeklerden önce ellerini iyice yıkayıp,tırnaklarının fırçalanmalarına önem verilecektir

 

Cevap d

 

Soru-12

Aşağıdakilerden hangisi 11.1.1974 tarihli 14765 no’lu Resmi Gazete’de yayımlanan işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü madde – 76’ya göre, tozlarla ortaya çıkabilecek meslek hastalıklarına karşı alınacak özel tedbirlerden değildir?

 

a. Toz çıkaran işler, teknik imkanlara göre, kapalı sistemde yapılacak veya bu işler, diğerlerinden tecrit edilecektir

 

b. Toz çıkaran işlerde çalışan işçilere, işin özelliğine ve tozun niteliğine göre uygun kişisel korunma araçları ile maskeler verilecektir

 

c. İşyeri havasındaki toz miktarı, belirtilen miktarı geçmeyecektir

 

d. Toz çıkaran işlerde, işyeri tabanı, işin özelliğine ve teknik imkanlara göre, ıslak bulundurulacak, delme işlerinde, toz çıkmasını önlemek için, yaş metotlar uygulanmayacaktır.

 

Cevap d

 

Soru-13

Aşağıdakilerden hangisi gürültünün neden olduğu hastalıklardandır?

 

a. Birikimli travma hastalıkları

 

b. Üreme sistemi hastalıkları

 

c. Kardiyovasküler hastalıklar

 

 

d. Meslek kanserleri

Cevap c

 

Soru-14

Aşağıdakilerden hangisi travmatik yaralanmalardan değildir?

 

a. Bisinoz

 

 

b. Kopmalar

 

c. Kırılmalar

 

d. Göz kaybı

Cevap a

 

Soru-15

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesi projesi hangi kurum tarafından yürütülmektedir?

 

a. İş sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü

 

 

b. Sağlık Bakanlığı

 

c. İş sağlığı ve Güvenliği Araştırma Merkezi

 

d. Çevre Bakanlığı

Cevap a

 

Soru-16

Aşağıdakilerden hangisi en tehlikeli mesleki akciğer hastalıklarından değildir?

a. Asbestosis

 

b. Akciğer kanseri

 

c. Anemi

 

d. Silikosis

 

Cevap c

 

Aşağıdaki linkten dosyayı indirebilirsiniz;

konularina_gore_sorular_SAgLiK_GoZETiMi_VE_MESLEK_HASTALiKLARi

Bu sayfayı google da beğenmek istiyorsanız
tıklayın.
Yer işareti koy permalink.