PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ ile ilgili soru bankası

         

PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ ile ilgili soru bankası

 

Soru-1

Aşağıdakilerden hangisi Psikososyal tehlike boyutlarından biridir?

a-Toplumsal ve çevre koşulları

b-Titreşim

c-Yaralanma

d-Maddi hasar

 

Cevap a

 

Soru-2

Aşağıdakilerden hangisi stresin mühendislik yaklaşımlarından biri değildir?

a-Kişinin çevresinin kişiye yüklediği yüktür.

b-Stres kişide olan değil, kişiye olandır.

c-Bir semptomlar dizisi değil, nedenler dizisidir.

d-Disiplinsiz hareketler

 

Cevap d

 

Soru-3

İşçinin tutum ve yeteneğinin işin gereklerini karşılama düzeyi, streste hangi etkileşme kuramında yer alır?

a-İstem ve denetim modeli

b-Kişi-Çevre uygunluğu kuramı

c-Değer biçme kuramı

d-Başa çıkma kuramı.

 

Cevap b

 

Soru-4

Aşağıdakilerden hangisi stres reaksiyonları arasında yer almaz?

a-Akıl Sağlığı

b-Vücuttaki yalan mekanizması

c-Fiziksel sonuçlar

d-Davranışsal sonuçlar

 

Cevap b

 

Soru-5

Stres reaksiyonlarından olan kalp-dolaşım sistemi bozukluklarının sebepleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

a-Sigara ve içki içme

b-Kötü Beslenme

c-Spor yapmama

d-Yalan söyleme

 

Cevap d

Soru-6

Aşağıdaki maddelerin hangileri davranış bozukluğuna neden olmaktadır?

a-Meyve

b-Yemek yemek.

c-Uyuşturucu kullanmak.

d-KKD Kullanılmaması

 

Cevap c

 

Soru-7

 

İş Hayatında depresyona aşağıdaki olaylardan hangisi neden olur?

a-İşin sürdürülebilmesi için isteğin bastırılması ve sıkıntıya direnilmesi

b-İşte sorumluluk almak.

c-İşi Disiplinli yapmak.

d-Yanlış yapmak.

 

Cevap a

 

Soru-8

 

Aşağıdakilerden hangisi başarısızlığın gruba özgü nedenlerinden biridir?

 

a. Aşırı düşük kişisel iş standartları

b. Aileden uzak olma

c. Yetersiz sözel beceri

d. Fiziksel hastalıklar ve engeller

 

Cevap b

 

 

Soru-9

 

Aşağıdakilerden hangisi stresin nedenlerinden biri değildir?

.

a. Kendine yeterlilikten bağımlı hale gelmek

b. İzole yaşamdan birbirine bağlı yaşama geçiş

c. Kentsel yaşamdan kırsal yaşama geçiş

d. Durağan yaşamdan değişken yaşama geçiş

 

Cevap c

 

Soru-10

 

Aşağıdakilereen hangisi işyerindeki stres sebeplerininden biri değildir?

 

a. Sorumluluk alma

b. Kişiler arası çatışmalar

c. Yoğun iş yükü

d. Bireysel Motivasyon

 

Cevap d

 

Soru-11

 

İş yükü – kontrol – sosyal destek modelinde hangi şartlarda yüksek iş gerilimi meydana gelir?

 

a. Yüksek karar serbestliği – Yüksek psikososyal iş yükü

b. Düşük karar serbestliği – Düşük psikososyal iş yükü

c. Düşük karar serbestliği – Yüksek psikososyal iş yükü

d. Yüksek karar serbestliği – Düşük psikososyal iş yükü

 

Cevap c

 

Soru-12

 

Aşağıdakilerden hangisi psikoosyal kuramsal modellerden biridir?

 

a. Khun-Tucker modeli

b. Ergonomik işyeri tasarımı modeli

c. Optimizasyon modeli

d. Çaba-ödül uyumsuzluğu modeli

 

Cevap d

 

 

Soru-13

 

Aşağıdakilerden hangisi başarısızlığın kişiye ait nedenlerinden biridir?

 

a. Aşırı tehlike

b. Aile krizleri

c. Alkol ve uyuşturucu sorunları

d. İşe yerleştirme hataları

Cevap c

 

 

Soru-14

 

Aşağıdakilerden hangisi stres belirtisi değildir?

 

a. Bunalım, gerginlik

b. Düzenli yaşama

c. Anlamlı şeylerin anlamsız gelmesi

d. Bir şey yapmak istememe

 

Cevap b

 

Soru-15

 

Aşağıdakilereen hangisi stresi yönetmenin yollarından biri değildir?

 

a. Kendine güven

b. Mizah yeteneği

c. İçe kapanma

d. Duruma verilen önemi azaltmak

Cevap c

 

Soru-16

 

Çaba – Ödül uyumsuzluğu modelinde hangi şartlarda iş stresi meydana gelir?

 

a. İşyeri fiziksel koşullarının kötüleşmesi

b. Çaba gösterirlerken bunun karşılığında statülerinin olumlu yönde değişmemesi

c. Kendini adamama

d. Şirket içi çatışmalar

 

Cevap b

Soru-17

 

İş yükü – kontrol – sosyal destek modelinde hangi şartlarda düşük iş gerilimi meydana gelir

            a. Yüksek karar serbestliği – Düşük psikososyal iş yükü

b. Yüksek karar serbestliği – Yüksek psikososyal iş yükü

c. Düşük karar serbestliği – Yüksek psikososyal iş yükü

d. Düşük karar serbestliği – Düşük psikososyal iş yükü

Cevap a

 

Soru-18

 

Aşağıdakilerden hangisi kişisel stres yönetimlerinden biri değildir?

a.Çay, kahve ya da sigara ile konsantrasyonu artırma

b.Olumlu davranış değişiklikleri

c.Gevşeme

d.Egzersiz

 

Cevap a

 

 

Soru-19

 

Aşağıdakilerden hangisi strese bağlı insan vücudunda ortaya çıkan fiziksel sorunlardan değildir?

a. Vücut direncindeki artışa bağlı mikrobik hastalıklara dayanıklılık

b.Mide-bağırsak şişkinlikleri

c.Depresyon

d.Uyku bozuklukları

 

Cevap a

 

Soru-20

 

Aşağıdakilerden hangisi işin içeriği bakımından strese yol açan özelliklerden değildir?

a.Değişmez çalışma saatleri

b. Liyakate uygun yükselme olanağı

c.Monoton iş

d.Vardiyalı çalışma

 

 

Cevap b

 

Soru-21

 

Hangisi iş çevresi bakımından strese yol açan nedenlerden değildir?

a.Kişisel gelişim olanaklarının yetersizliği

b.Ekip çalışması

c.Çalışanın iş üzerinde denetiminin olmaması

d.Çalışanlar arasındaki rol belirsizliği

 

Cevap b

 

Soru-22

 

Aşağıdakilerden hangisi örgütsel stres yönetimlerinden biri değildir?

a. Esnek çalışma programı

b.İş güvencesinin ortadan kaldırılması

c.Çalışanın örgüt içi bilgi akışına katılımı

d.İşçinin işini denetleyebilmesi

Cevap b

 

Aşağıdaki linkten dosyayı indirebilirsiniz;

konularina_gore_sorular_PSiKOSOSYAL_RiSK_ETMENLERi

Bu sayfayı google da beğenmek istiyorsanız
tıklayın.
Yer işareti koy permalink.